Autofabrikanten storten zich op “E-bike hype”


Enkele maanden geleden kwam Mini al met een elektrische step op de markt, genaamd de citysurfer. Sinds enkele dagen heeft Ford een tweetal nieuwe elektrische vouwfietsen geïntroduceerd. De MoDe:Me is het zogenaamde instapmodel en bedoeld voor de doorsnee fietser. Daarnaast is er de MoDe:Pro voor de meer professionele gebuiker, zoals koeriers en pakketbezorgers. Beide vouwfietsen zijn voorzien van een 200 Watt motor, waarmee je met behulp van de trapondersteuning eenvoudig snelheden tot 25 km per uur haalt. De e-bikes zijn onderdeel van Ford’s ‘Smart Mobility’ plan. Wanneer Ford start met de productie is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Met de komst van de nieuwe e-bikes sluit ook Ford zich aan bij het steeds groter wordende rijtje autofabrikanten dat een graantje probeert mee te pikken van de “E-bike en e-step hype”. Zo hebben grote namen als BMW, Alpha Romeo, Porsche en Aston Martin inmiddels allemaal een eigen e-bike op de markt gebracht.

MINI Citysurfer

MINI Citysurfer

 

Integratie elektrische vouwfiets en smartphone App

Ford onthulde de opvouwbare e-bikes op het Mobile World Congress in Barcelona. Niet bepaald een plek waar je een autofabrikant normaal gesproken zou verwachten. Ford heeft de ontwikkelingen echter nog een stapje verder genomen en zorgt voor een naadloze integratie van je smartphone en je elektrische vouwfiets. Zo kun je je toestel verbinden middels Bluetooth. Met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde app kun je een bestemming invoeren, waarna je gebruik kunt maken van routebegeleiding. Door de mooie integratie tussen je smartphone en de e-bikes, beginnen de handvatten te vibreren op het moment dat je af dient te slaan. Daarnaast wordt automatisch de richtingaanwijzer geactiveerd. Zo houd je continu je aandacht op de weg.

Verder beschikken de e-bikes over speciale ultrasone sensoren, die detecteren wanneer je bijna wordt ingehaald. Ook dan trillen de handvatten even om je te waarschuwen. Ten slotte beschikt de vouwfiets nog over een koppeling tussen de hartslag van de berijder en de trapondersteuning. Wanneer het systeem detecteert dat je teveel inspanning levert, schakelt de trapondersteuning automatisch in.

Ford MoDe E-bike

Ford MoDe E-bike

MyFord Mobile smartphone App

Niet alleen de integratie tussen de vouwfiets en de App is nieuw, ook introduceert Ford in haar Smart Mobility plan een aantal andere nieuwe apps. Hiermee kunnen bestuurders met behulp van spraaktechnologie op de hoogte worden gehouden van actualiteiten. Ford gebruikt hiervoor haar eigen Ford SYNC en Applink technologie.

Andere nieuwe ontwikkelingen zijn:

  • Middels de MyFord Mobile smartphone App kunnen bestuurders op afstand het opladen van hun elektrische voertuigen sturen.
  • Het bereik van een voertuig controleren via MyFord Mobile en er tevens voor zorgen dat de auto op een bepaald tijdstip volledig is opgeladen. Daarnaast kan de auto worden voorverwarmd of gekoeld, naar gelang de weersomstandigheden.
  • De makers van de app hebben zich laten inspireren door gaming principes. Het sparen van het milieu door een lagere CO2 uitstoot wordt op die manier een leuke uitdaging.
  • Andere nieuwe apps zijn Goal Live Score, waarmee je updates krijgt van 750 competities in Europa, Soundtracker voor gepersonaliseerde radio en de eerste financiële app (Caixabank) voor Applink.

 

Bron: http://www.iculture.nl/ford-vouwfiets-iphone-app/

Een reactie plaatsen