Fabrikanten speed e-bikes ontwikkelen speciale helmen


Fabrikanten van speed e-bikes zijn gestart met de ontwikkeling van speciale speed e-bike helmen. Dit om te voorkomen dat er wetten gemaakt worden die voorschrijven dat er gebruik gemaakt moet worden van bromfietshelmen op een speed e-bike. De fabrikanten werken hierbij samen met ontwerpers om zo tot een gezamenlijk ontwerp te komen.
Leveranciers van e-bikes zijn vooral bang dat er vanuit de wetgever regelgeving wordt gemaakt die het gebruik van integraal helmen voorschrijft voor speed e-bikes.

brommerhelmen kunnen weleens verplicht worden op een speed e-bike

Is dit straks verplicht op een speed e-bike? Foto: pixabay.com

De fabrikanten zijn reeds begonnen met het vaststellen van een eisenlijst, gebaseerd op de veiligheidsnormen van de Europese Unie, voor zowel helmen van fietsers als bromfietsers. Op deze manier proberen de partijen de wetgever voor te zijn en sturing te kunnen geven aan de wetgeving die er ongetwijfeld gaat komen, wanneer de verkoopgroei van speed e-bikes en andere elektrische voertuigen zo explosief blijft toenemen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

De partijen die zich gezamenlijk bezighouden met de ontwikkeling van de speciale helmen proberen vooral te voorkomen dat de wetgever het gebruik van integraalhelmen voor speed e-bikes en andere snelle elektrische voertuigen zal gaan voorschrijven. Dit zal voor de verkoop van elektrische fietsen, steps en andere voertuigen een flinke tegenslag gaan betekenen.

 

Bestaand aanbod speed e-bike helmen

Inmiddels zijn er wel al enkele fabrikanten en leveranciers die zich gestort hebben op de markt voor speed e-bike rijders. Veelal worden hiervoor van origine ski- en skateboard helmen gebruikt met een sportief design. De fabrikanten hopen hiermee het sportieve karakter van de speed e-bike te behouden, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

 

Geen helmplicht voor Bijzondere Bromfiets

Vooralsnog is er geen helmplicht voor elektrische steps en scooters die vallen onder de speciale categorie “Bijzondere Bromfiets”. Deze categorie voertuigen is speciaal in het leven geroepen om innovatieve nieuwe voertuigen zoals de Segway, Robin-M1, Trikke en de Stint een kans te geven. Voor dergelijke voertuigen gelden daarom andere regels dan voor een gewone brom- of snorfiets. Zo is er geen rijbewijs nodig, bestaat er geen kentekenplicht en is ook het dragen van een helm niet verplicht. Dit maakt deze categorie voertuigen interessanter ten opzichte van de bestaande brom- en snorfietsen.

Bron: tweewieler.nl

Een reactie plaatsen