Fietser op speed e-bike moet straks verplicht brommerhelm op 1


Eerder berichten wij al over de ontwikkeling van speciale helmen voor speed e-bike. Hiermee proberen de fabrikanten van speed e-bikes te voorkomen dat gebruikers van deze snelle elektrische fietsen verplicht worden een bromfietshelm te gaan dragen. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft donderdag 28 mei in de Tweede Kamer gezegd dat zij vasthoudt aan de helmplicht voor snelle elektrische fietsen. Een groep belanghebbenden, die worden vertegenwoordigd door de Fietsersbond, RAI Vereniging, de BOVAG, Stichting DOET, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg hebben zich al openlijk uitgesproken tegen het plan van de minister.

 

Een speed e-bike is géén bromfiets

Helm verplicht e-bike

Zitten berijders van speed e-bikes er straks allemaal zo bij? bron: telegraaf.nl

Ook onder de politieke partijen GroenLinks en SGP is er weerstand tegen de plannen van Schultz. De tegenstanders van de plannen vinden dat een speed e-bike niet direct te vergelijken is met een bromfiets. Het gaat hierbij om e-bikes die snelheden van 40 tot 45 kilometer per uur kunnen bereiken. Daarmee zouden deze elektrische fietsen in de bromfietscategorie vallen. De snelheid van 45 km/uur zal door veel berijders van de speed e-bikes niet gehaald worden, zo stellen de tegenstanders. In de praktijk blijken berijders een gemiddelde kruissnelheid van ‘slechts’ 35 km/h te behalen. De minister stelt desondanks dat gewone fietshelmen niet meer voldoen bij deze snelheden. Een helm voor snelle e-bikes dient aan dezelfde eisen te voldoen als een bromfietshelm. Er wordt volgens de minister al een speciale helm ontwikkeld voor deze snelle elektrische fietsen. Ze kan zich ook voorstellen dat er een variant komt die inzit tussen fietshelm en bromfietshelm. “Daar sta ik open voor,” zei ze. (Bron: ANP)

 

‘Helmplicht leidt tot afname gebruik speed e-bike’

De tegenstanders van deze plannen zijn tegen het verplicht dragen van een bromfietshelm op de speed e-bike. Zij zijn bang dat het verplicht dragen van een bromfietshelm ertoe zal leiden dat het gebruik van de speed e-bike fors zal afnemen. De VNG, IPO, Fietsersbond, BOVAG, RAI Vereniging en Vereniging DOET geven in de verklaring ‘Speed pedelec en helmgebruik’ een verdere onderbouwing van hun gezamenlijk standpunt. De verklaring is aan de Tweede Kamer gezonden in de hoop de minister ertoe te bewegen haar standpunt in heroverweging te nemen. Als minister Schultz voet bij stuk houdt, dan zullen berijders van speed e-bikes met ingang van 2017 ook verplicht worden een helm te dragen die aan dezelfde eisen moet voldoen als helmen voor berijders van bromfietsen en motoren.

 

Helmplicht voor Bijzondere Bromfiets?

Voor elektrische steps en scooters die vallen onder de speciale categorie “Bijzondere Bromfiets” is er vooralsnog geen helmplicht. Wij hopen natuurlijk dat dit zo blijft. Deze speciale categorie is in het leven geroepen om vernieuwende voertuigen zoals de Segway en de Robin-M1 een kans te geven. Er gelden voor deze voertuigen daarom andere regels dan voor een gewone brom- of snorfiets. Zo is er geen rijbewijs nodig, bestaat er geen kentekenplicht en is ook het dragen van een helm niet verplicht. Dit maakt deze categorie voertuigen interessanter ten opzichte van de bestaande brom- en snorfietsen. Is het onverantwoord om zonder helm te rijden op een Segway, Robin-M1 of bijvoorbeeld de Egret One elektrische step? Wat vinden jullie? Geef je mening onder dit bericht.


Een reactie plaatsen

Een gedachte over “Fietser op speed e-bike moet straks verplicht brommerhelm op